Veelgestelde vragen

Op onze website vindt u informatie over diverse glasproducten en glassoorten. Heeft u een vraag die hieronder niet wordt beantwoord, neem dan gerust contact met ons op.

Hoe bereken ik de glasmaat?

Om glas met de juiste afmeting te bestellen is het van belang om de precieze glasmaat te bepalen. De glasmaat is de breedte en hoogte van het glas, gemeten in millimeters. Om de glasmaat te berekenen kunt u als basis de sponningmaat of dagmaat nemen.

Wat is de dagmaat?

Vervangt u een bestaand glas voor nieuw glas, dan dient u uit te gaan van de dagmaat. De dagmaat is de maat van de ruit, precies tussen de kozijnbalken, waar u tegenaan kijkt. U komt op de juiste glasmaat door bij de breedte en hoogte van de ruit 24 millimeter op te tellen.

Wat is de sponningmaat?

Plaatst u een ruit in een nieuw kozijn? Dan dient u uit te gaan van de sponningmaat. Dit is de binnenkant van het kozijn, gemeten vanuit de sleuf waarin het glas wordt geplaatst. U komt tot de glasmaat door van de sponningmaat in breedte en hoogte 8 millimeter af te trekken.

Wat wordt bedoeld met de spouwbreedte?

Dubbel glas of isolerende beglazing bestaat uit twee ruiten met daartussen een spouw gevuld met gas of droge lucht. De spouw is dus het grijze of zwarte kader tussen de binnen- en buitenruit en kan 6, 9, 12, 13 of 15 millimeter breed zijn. 

Goedendag! Mochten wij u ergens mee kunnen helpen, dan vernemen we dat graag. +32 89 820353 info@meesteringlas.com